تحولات لبنان و فلسطین

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در آیین افتتاحیه اجلاس گفت‌وگوی فرهنگی ایران و جهان عرب، گفت: اساس پیوند ما با جهان عرب اسلام است.

پیوند ما با جهان عرب اسلام است / این اسلام و قرآن بود که ایران را فتح کرد!

به گزارش «قدس آنلاین» به نقل از روابط عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نخستین اجلاس گفت‌وگوهای فرهنگی ایران و جهان عرب، صبح امروز، شنبه ۲ بهمن با حضور متفکرانی از ایران، سوریه، عراق، کویت، لبنان، اردن، الجزایر، بحرین، تونس، عمان و سودان در حسینیه الزهرا (س) آغاز به کار کرد.

غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در سخنرانی خود در آیین افتتاحیه این دور از گفت‌وگوها، ضمن ابراز خرسندی خود نسبت به تشکیل این اجلاس و تشکر از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دیگر نهادهای دست‌اندرکار، گفت: رابطه ایران با جهان عرب به اندازه‌ای بدیهی است که احتیاجی به استدلال ندارد و اساس پیوند ما با دنیای عرب اسلام است. درست است که ایران با ورود سپاه اعراب نو مسلمان، فتح شد اما آنچه به حقیقت، ایران را فتح کرد قدرت نظامی نبود و این اسلام و قرآن بود که ایران را فتح کرد.

اسلام دل‌های مردم ایران را فتح کرد

وی با بیان اینکه اسلام دل‌های مردم ایران را فتح کرد، گفت: اگر ما ورود سپاهیان عرب را به ایران با هجوم سپاهیان مغول به ایران مقایسه کنیم، می‌بینیم که لشگر مغولان بسیار مجهزتر از لشگر عرب بوده است اما امروز هیچ نشانه‌ای مگر از فرهنگ مغول نمی‌بینیم در حالیکه سراسر ایران به فرهنگ عربی آراسته شده است.

حدادعادل افزود: مردم ایران، اسلام را از دل و جان پذیرفتند. استاد مطهری کتاب مفصلی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با عنوان «خدمات متقابل اسلام و ایران» تألیف کرده است. مردم ایران گرچه زبانشان عربی نشد اما بزرگترین استادان صرف و نحو عربی از این سرزمین برخاسته است.

وی در ادامه، گفت: بسیاری از بزرگان، مؤلفان کتاب‌های بزرگ معارف اسلامی از این سرزمین برخاسته‌اند و همه مؤلفان صحاح سته اهل سنت از جمله بخاری، نیشابوری، قزوینی فارسی زبان بوده‌اند این نشان می‌دهد ایرانیان چگونه با اسلام و جهان عرب پیوند خورده‌اند.

انتشار سالانه حدود ۳ هزار کتاب به زبان عربی در ایران

حدادعادل به انتشار سالانه حدود ۳ هزار کتاب به زبان عربی در ایران اشاره و تصریح کرد: تا قبل از ۱۵۰ سال پیش و تا قبل از اینکه فرهنگ غربی و هجوم غربی در ایران اتفاق افتد دانشمند در ایران به کسی گفته می‌شد که با زبان و ادبیات عربی مسلط باشد و با معارف اسلامی آشنایی داشته باشد. بد نیست بدانید امروز به برکت انقلاب اسلامی در ایران فارسی‌زبان، سالانه در حدود ۳ هزار کتاب به زبان عربی منتشر می‌شود. به برکت انقلاب اسلامی همه دانش‌آموزان ما در تمام رشته‌های دبیرستانی ملزم به آموزش زبان عربی هستند.

تجدد و استعمار غربی مسلمانان را از هم جدا کرد

وی همچنین، گفت: هجوم استعمار غربی به جهان اسلام و آنچه که ما آن را آغاز دوره تجدد و مدرنیته می‌دانیم مسلمانان را از هم جدا کرد؛ نور تندی که از اروپا به چشمان ما افتاد باعث شد همه ما مبهوت این هجوم شویم و از یکدیگر غافل بمانیم و ما با انقلاب اسلامی خواسته‌ایم اسلام را به معنای وسیع کلمه در ایران احیاء کنیم.

وحدت اسلامی یک آموزه قرآنی است

حدادعادل با تأکید بر اینکه وحدت اسلامی را یک آموزه قرآنی می‌دانیم، گفت: وحدت اسلامی را جزء اصول اصلی انقلاب می‌دانیم، ما با انقلاب اسلامی با تاریخ گذشته اسلامی خودمان که یکسره ارتباط با دنیای عرب است تجدید عهد و پیمان کرده‌ایم این تاریخ آمیخته، در هم تنیده با زبان عرب و در پیوند با کشورهای عربی است.

انتظار داریم فریادی که از ایران برخاسته، اولین و بهترین پاسخ خود را از جهان عرب بشنود

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی خاطرنشان کرد: انتظار داریم فریادی که از ایران برخاسته، اولین و بهترین پاسخ خود را از جهان عرب بشنود. باید اعتراف کنیم که این انتظار در ۳۷ سال گذشته چنانچه انتظار می‌رود برآورده نشده است.

چرا همدیگر را نشناخته ایم؟

وی در ادامه، گفت: این همایش گامی برای ورود در این عرصه و بررسی علت این امر است. باید از یکدیگر بپرسیم که چرا همدیگر را نشناخته‌ایم، چه اشکال و چه خطایی بوده که پیام واضح و روشن انقلاب اسلامی شنیده نشده است.

حدادعادل اظهار کرد: اجلاس گفت‌وگوی فرهنگی ایران و جهان عرب فرصتی برای آگاهی از توطئه‌های دشمنان است که برای اختلاف میان مسلمانان و ملت‌های عرب ایجاد می‌کند. همچنین این همایش تلاشی برای گشودن راهی به سوی آینده‌ای بهتر است.

مصیبت های امروز جهان اسلام کم نظیر است

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در پایان سخنان خود، خطاب به شخصیت‌ها و اندیشمندان کشورهای اسلامی حاضر در اجلاس گفت: مصیبت‌های امروز دنیای اسلام در تاریخ اسلام اگر بی‌نظیر نباشد، کم‌نظیر است. برادران و خواهران بیایید یکدیگر را بهتر بشناسیم.

بنابر اعلام این خبر، نخستین اجلاس گفت‌وگوهای فرهنگی ایران و جهان عرب، (۲ بهمن ماه) با حضور ابوذر ابراهیمی‌ترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس جمهور، حجت‌الاسلام والسلمین سید ابوالحسن نواب رییس دانشگاه ادیان و مذاهب منوچهر متکی، معاون بین‌الملل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مسعود فکری، دبیر علمی همایش، محمد مهدی طهرانچی، رییس دانشگاه شهید بهشتی و رییس دبیرخانه گفت‌وگوهای فرهنگی ایران و جهان عرب، مهدی محقق و نمایندگانی از اندیشمندان عرب در حسینیه الزهرای (س) این سازمان افتتاح شد.

در این اجلاس ۸۵ اندیشمند از کشورهای الجزایر، تونس، مصر، مراکش، سوریه،   لبنان، عراق،   اردن، کویت و عمان حضور دارند که در شش کمیسیون مختلف شامل: ظرفیت‌های علمی ایران و جهان عرب برای تعامل و گفت‌وگوی‌های فرهنگی، روابط فرهنگی  و ادبی ایران و جهان عرب و نقش آن در گفت‌وگوی‌های فرهنگی، گفت‌وگوی‌های فرهنگی ایران و جهان عرب در عرصه اعتدال و عقلانیت، رسانه و نقش آن در گفت‌وگوی‌های فرهنگی ایران و عرب، جایگاه زنان اندیشمند ایران و عرب در گسترش تعامل و گفت‌وگوی‌های فرهنگی و همچنین  جوانان ایران و جهان عرب و جایگاه آنان در گفت‌وگوی‌های فرهنگی در دانشگاه‌های شهید بهشتی، فردوسی مشهد، علامه طباطبایی، الزهرا (س)، امام خمینی (ره) قزوین و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم، به بیان دیگاه‌های خود خواهند پرداخت.

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.